
Kanapka z pastą z awokado i pieczonym tofu
Idealna na ciepłe dni, orzeźwiająca i bardzo pożywna – kanapka z pastą z awokado i pieczonym tofu poleca się na śniadanie! Jej sekret tkwi w połączeniu kremowej pasty z awokado i natki pietruszki z bazyliowo-paprykowym tofu. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu mnóstwo folianów, witaminy E, polifenoli, wapnia oraz żelaza. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół lub 160 stopni, termoobieg.
Kroimy tofu w kostkę o boku 2 cm. Doprawiamy solą, bazylią i papryką wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Pieczemy tofu przez około 25–30 minut, aż stanie się lekko złociste i delikatnie chrupiące na zewnątrz, co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie rozgniatamy awokado widelcem na pastę. Dodajemy odrobinę soli i posiekaną natkę pietruszki dla smaku.
Smarujemy kromki chleba pastą z awokado, a na wierzchu (lub obok) układamy porcje pieczonego tofu.