
Kanapka z pastą z awokado i pieczonym kurczakiem

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba pszennego
90 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Mięso: |
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg 160°C).
Mięso posypujemy słodką papryką, majerankiem, bazylią i solą wedle uznania. Zawijamy w papier do pieczenia lub folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka), tworząc zamkniętą paczuszkę, aby zatrzymać wilgoć.
Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i pieczemy przez 25–30 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste (jednak po przekrojeniu musi mieć jasny kolor). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a potem kroimy w cienkie plasterki.
Miąższ awokado rozgniatamy widelcem na gładką pastę (możemy użyć blendera). Dodajemy sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Nacinamy skórkę pomidora na krzyż od spodu, zalewamy wrzątkiem na 20–30 sekund, przekładamy do zimnej wody. Obieramy ze skóry, usuwamy nadmiar pestek, miąższ kroimy w cienkie plasterki.
Pieczywo możemy lekko podsmażyć na suchej patelni lub w tosterze do zrumienia z dwóch stron.
Na pieczywie rozsmarowujemy pastę z awokado. Układamy plasterki mięsa, a na nich kawałki pomidora. Opcjonalnie posypujemy jeszcze całość solą i pieprzem do smaku.