Kanapka z hummusem i fasolką edamame

Kanapka z hummusem i fasolką edamame

Zielona „fasolka” edamame to produkt wywodzący się z kuchni japońskiej – i niezwykle popularnych m.in. w Stanach Zjednoczonych. Co to takiego? Edamame to nic innego, jak niedojrzałe ziarna i strączki…soi! Ich ogromną zaletą jest wysoka zawartość żelaza, cynku, folianów oraz witamin: B1, B2, PP czy B6. Chcesz wypróbować edamame, ale nie wiesz, do czego ją dodać? Kanapka z hummusem i fasolką edamame będzie strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo świetnie smakuje bowiem podane z kremowym hummusem, rzodkiewką, szpinakiem i właśnie zieloną edamame. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kanapka z hummusem i fasolką edamame
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
22 g Białko
15 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
674 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
4
łyżeczki hummusu
40 g
100 g
 fasoli edamame
50 g
 szpinaku
4
sztuki rzodkiewek
60 g
2
szczypty soli
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
22 g Białko
15 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
674 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ze strączków fasoli odcinamy końcówki.

2

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy przez ok. 6 minut (czas liczony od ponownego zagotowania wody). Gdy fasolka będzie ugotowana, odcedzamy i łuskamy fasolkę z łupin. W przypadku użycia mrożonej już wyłuskanej fasoli czas gotowania może się skrócić do 3 minut. Podczas gotowania kontrolujemy miękkość fasoli.

3

Rzodkiewkę kroimy na mniejsze kawałki.

4

Pieczywo smarujemy hummusem, nakładamy szpinak, fasolkę oraz rzodkiewkę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.