
Kanapka z hummusem i fasolką edamame
Zielona „fasolka” edamame to produkt wywodzący się z kuchni japońskiej – i niezwykle popularnych m.in. w Stanach Zjednoczonych. Co to takiego? Edamame to nic innego, jak niedojrzałe ziarna i strączki…soi! Ich ogromną zaletą jest wysoka zawartość żelaza, cynku, folianów oraz witamin: B1, B2, PP czy B6. Chcesz wypróbować edamame, ale nie wiesz, do czego ją dodać? Kanapka z hummusem i fasolką edamame będzie strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo świetnie smakuje bowiem podane z kremowym hummusem, rzodkiewką, szpinakiem i właśnie zieloną edamame. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
4
|
łyżeczki hummusu
40 g
|
100 g
|
fasoli edamame
|
50 g
|
szpinaku
|
4
|
sztuki rzodkiewek
60 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ze strączków fasoli odcinamy końcówki.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy przez ok. 6 minut (czas liczony od ponownego zagotowania wody). Gdy fasolka będzie ugotowana, odcedzamy i łuskamy fasolkę z łupin. W przypadku użycia mrożonej już wyłuskanej fasoli czas gotowania może się skrócić do 3 minut. Podczas gotowania kontrolujemy miękkość fasoli.
Rzodkiewkę kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczywo smarujemy hummusem, nakładamy szpinak, fasolkę oraz rzodkiewkę. Jeśli cała fasolka nie mieści się na pieczywie, część zjadamy osobno do kanapek.