Kanapka z hummusem i fasolką edamame
Zielona „fasolka” edamame to produkt wywodzący się z kuchni japońskiej – i niezwykle popularnych m.in. w Stanach Zjednoczonych. Co to takiego? Edamame to nic innego, jak niedojrzałe ziarna i strączki…soi! Ich ogromną zaletą jest wysoka zawartość żelaza, cynku, folianów oraz witamin: B1, B2, PP czy B6. Chcesz wypróbować edamame, ale nie wiesz, do czego ją dodać? Kanapka z hummusem i fasolką edamame będzie strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo świetnie smakuje bowiem podane z kremowym hummusem, rzodkiewką, szpinakiem i właśnie zieloną edamame. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
4
|
łyżeczki hummusu
40 g
|
100 g
|
fasoli edamame
|
50 g
|
szpinaku
|
4
|
sztuki rzodkiewek
60 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ze strączków fasoli odcinamy końcówki.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy przez ok. 6 minut (czas liczony od ponownego zagotowania wody). Gdy fasolka będzie ugotowana, odcedzamy i łuskamy fasolkę z łupin. W przypadku użycia mrożonej już wyłuskanej fasoli czas gotowania może się skrócić do 3 minut. Podczas gotowania kontrolujemy miękkość fasoli.
Rzodkiewkę kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczywo smarujemy hummusem, nakładamy szpinak, fasolkę oraz rzodkiewkę.