Kanapka w stylu Big Mac

Kanapka w stylu Big Mac

Marzysz o zdrowym (ale wciąż pysznym) burgerze w stylu McDonald’s? Nasz przepis – kanapka w stylu Big Mac jest właśnie dla Ciebie! Chrupiąca grahamka łączy się tu z mieloną wołowiną, mozzarellą oraz mocą warzyw tworząc sycące danie pełne wartościowych składników odżywczych. Całość dopełnia jeszcze wyrazisty sos majonezowo-jogurtowy nadający kanapce smaku, któremu trudno się oprzeć. Taki burger to idealna opcja obiadowa – nawet dla największych niejadków. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,09/5
(z 11 ocen)
Kanapka w stylu Big Mac
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

697 kcal Kalorie
37 g Białko
41 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
857 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
2
sztuki bułek
140 g
100 g
 kapusty pekińskiej
1
łyżka majonezu light
20 g
0,1
opakowania jogurtu
20 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
sztuki ogórka kiszonego
100 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
0,2
opakowania sera mozzarella
30 g
300 g
 mięsa mielonego wołowego
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

697 kcal Kalorie
37 g Białko
41 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
857 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kapustę kroimy w paski. Ogórka kiszonego i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w plastry.

2

W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy (można użyć innych przypraw do smaku).

3

Mięso mielone dzielimy na cztery równe części. Formujemy bardzo cienkie kotlety, ponieważ podczas smażenia się skurczą. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Smażymy kotlety przez około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione i usmażone w środku (dobrze wysmażony kotlet ma brązowo-szary kolor po przekrojeniu).

5

Bułki kroimy w poprzek na trzy części – dolną, środkową i górną. Podgrzewamy je na suchej patelni przez około 1 minutę, aż będą lekko chrupiące.

6

Składamy burgera w następującej kolejności: dolna część bułki, sos, mięso, kapusta, środkowa część bułki, sos, mięso, plaster mozzarelli, pomidor, górna część bułki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.