
Kanapka w stylu Big Mac
Marzysz o zdrowym (ale wciąż pysznym) burgerze w stylu McDonald’s? Nasz przepis – kanapka w stylu Big Mac jest właśnie dla Ciebie! Chrupiąca grahamka łączy się tu z mieloną wołowiną, mozzarellą oraz mocą warzyw tworząc sycące danie pełne wartościowych składników odżywczych. Całość dopełnia jeszcze wyrazisty sos majonezowo-jogurtowy nadający kanapce smaku, któremu trudno się oprzeć. Taki burger to idealna opcja obiadowa – nawet dla największych niejadków. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek
140 g
|
100 g
|
kapusty pekińskiej
|
1
|
łyżka majonezu light
20 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu
20 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,2
|
opakowania sera mozzarella
30 g
|
300 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy w paski. Ogórka kiszonego i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w plastry.
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy (można użyć innych przypraw do smaku).
Mięso mielone dzielimy na cztery równe części. Formujemy bardzo cienkie kotlety, ponieważ podczas smażenia się skurczą. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Smażymy kotlety przez około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione i usmażone w środku (dobrze wysmażony kotlet ma brązowo-szary kolor po przekrojeniu).
Bułki kroimy w poprzek na trzy części – dolną, środkową i górną. Podgrzewamy je na suchej patelni przez około 1 minutę, aż będą lekko chrupiące.
Składamy burgera w następującej kolejności: dolna część bułki, sos, mięso, kapusta, środkowa część bułki, sos, mięso, plaster mozzarelli, pomidor, górna część bułki.