Kanapka z szarpaną wieprzowiną
Marzysz o prostej potrawie, rodem z najlepszej restauracji? Nasza kanapka z szarpaną wieprzowiną jest właśnie dla Ciebie! Ta pełnowartościowa propozycja posiłku, zawdzięcza swój niepowtarzalny charakter idealnemu połączeniu słodkiego syropu klonowego, wytrawnej wieprzowiny i wyrazistych przypraw. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bagietki pełnoziarnistej
220 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
40 g
|
miksu sałat
|
800 g
|
łopatki wieprzowej
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
0,5
|
łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 g
|
2
|
łyżeczki syropu kolonowego
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni, tryb góra-dół.
Cebulę kroimy w duże kawałki, miażdżymy czosnek i przekładamy na patelnię, dodajemy resztę przypraw i chwilę podsmażamy (1-2 minuty).
Zalewamy pomidorami i przekładamy do naczynia z mięsem.
Pieczemy łopatkę przez 4 godziny pod przykryciem w temperaturze 140 stopni.
Mięso szarpiemy w naczyniu, kroimy bagietkę i kroimy szczypiorek.
Nakładamy na bagietkę sałatę, mięso i szczypiorek.