
Kanapka z jajecznicą i awokado
Czy istnieje lepsze śniadaniowe połączenie niż delikatne jajko i kremowe awokado? My uważamy, że nie, a kanapka z jajecznicą i awokado wykonana z poniższego przepisu jest na to dowodem! Jest to perfekcyjna propozycja na śniadanie lub kolację, która posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom – spróbuj koniecznie!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka bułki grahamki
70 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, kroimy w plastry i rozgniatamy widelcem na jednolitą pastę.
Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy sól oraz pieprz według własnego uznania. Następnie dokładnie roztrzepujemy widelcem do uzyskania jednolitej masy.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo, wlewamy masę jajeczną i mieszamy łopatką do momentu, aż jajecznica się zetnie i uzyska kremową konsystencję (około 3–4 minuty).
Pieczywo kroimy na połówki. Na dolnych częściach rozsmarowujemy pastę z awokado. Na wierzch przekładamy jajecznicę, układamy pomidorki koktajlowe i przykrywamy górną częścią bułki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.