Jednogarnkowe danie z wołowiną
W kalendarzu wiosna, ale za oknem deszcz i wiatr…przy tej pogodzie idealnie sprawdzi się jednogarnkowe danie z wołowiną. Połączenie batata, pomidorów, mielonego mięsa i rozgrzewających przypraw to przepis idealny na obiad czy kolacje w chłodniejszy wiosenny dzień. To nie tylko solidna, rozgrzewająca dawka energii, ale też pełnowartościowy posiłek pełen błonnika pokarmowego, potasu, żelaza i likopenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
400 g
|
batata
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchewkę i batata kroimy w kostkę.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do zarumienienia (ok. 5 minut).
Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy całość przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką i erytrolem.
Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Danie gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 20-25 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy warzywa są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut (wszystkie warzywa w czasie duszenia muszą być przykryte, jeżeli nie są – dolewamy wody).
Gotowe danie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy natką pietruszki.