Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Jednogarnkowe danie z wołowiną

Jednogarnkowe danie z wołowiną

W kalendarzu wiosna, ale za oknem deszcz i wiatr…przy tej pogodzie idealnie sprawdzi się jednogarnkowe danie z wołowiną. Połączenie batata, pomidorów, mielonego mięsa i rozgrzewających przypraw to przepis idealny na obiad czy kolacje w chłodniejszy wiosenny dzień. To nie tylko solidna, rozgrzewająca dawka energii, ale też pełnowartościowy posiłek pełen błonnika pokarmowego, potasu, żelaza i likopenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,07/5
(z 14 ocen)
Jednogarnkowe danie z wołowiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

802 kcal Kalorie
41 g Białko
47 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
856 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
400 g
 mięsa mielonego wołowego
400 g
 batata
2
sztuki marchewki
160 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

802 kcal Kalorie
41 g Białko
47 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
856 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewkę i batata kroimy w kostkę.

2

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do zarumienienia (ok. 5 minut).

3

Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy całość przez kolejne 5 minut.

4

Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką i erytrolem.

5

Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Danie gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 20-25 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy warzywa są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut (wszystkie warzywa w czasie duszenia muszą być przykryte, jeżeli nie są – dolewamy wody).

6

Gotowe danie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.