Jednogarnkowe danie z ryżem, pesto i kurczakiem

Jednogarnkowe danie z ryżem, pesto i kurczakiem

Lubisz gotować, ale sprzątanie po gotowaniu Cię dobija? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na jednogarnkowe danie z ryżem, pesto i kurczakiem, a sprzątanie kuchni nie będzie Ci straszne. Ten prosty obiad to aż 30 g białka w porcji, a do tego solidna dawka błonnika, folianów, beta-karotenu i witaminy C. A także, co najważniejsze: długie uczucie sytości i…tylko jeden brudny garnek. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 20 ocen)
Jednogarnkowe danie z ryżem, pesto i kurczakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

533 kcal Kalorie
34 g Białko
12 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
1676 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
70 g
 ryżu basmati
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
50 g
 szpinaku
100 g
 fasolki szparagowej
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
2
łyżeczki pesto zielonego
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

533 kcal Kalorie
34 g Białko
12 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
1676 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso kroimy w kostkę, natomiast pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i podsmażamy do zarumienienia.

3

Do podsmażonego mięsa wsypujemy ryż, wlewamy bulion i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią wedle uznania.

4

Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ryż jest miękki, a większość bulionu odparowała. Przy zbyt dużej ilości pozostałego bulionu, zwiększamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minut bez przykrycia.

5

W momencie, kiedy ryż jest gotowy, dodajemy szpinak, fasolkę szparagową oraz pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy jeszcze przez 3-5 minut, aż warzywa zmiękną.

6

Na koniec dodajemy pesto i mieszamy do połączenia wszystkich składników.

7

Gotowe danie przekładamy do miseczki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.