Jednogarnkowe danie z ryżem, pesto i kurczakiem
Lubisz gotować, ale sprzątanie po gotowaniu Cię dobija? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na jednogarnkowe danie z ryżem, pesto i kurczakiem, a sprzątanie kuchni nie będzie Ci straszne. Ten prosty obiad to aż 30 g białka w porcji, a do tego solidna dawka błonnika, folianów, beta-karotenu i witaminy C. A także, co najważniejsze: długie uczucie sytości i…tylko jeden brudny garnek. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
70 g
|
ryżu basmati
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
50 g
|
szpinaku
|
100 g
|
fasolki szparagowej
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
2
|
łyżeczki pesto zielonego
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, natomiast pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i podsmażamy do zarumienienia.
Do podsmażonego mięsa wsypujemy ryż, wlewamy bulion i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią wedle uznania.
Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ryż jest miękki, a większość bulionu odparowała. Przy zbyt dużej ilości pozostałego bulionu, zwiększamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minut bez przykrycia.
W momencie, kiedy ryż jest gotowy, dodajemy szpinak, fasolkę szparagową oraz pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy jeszcze przez 3-5 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajemy pesto i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Gotowe danie przekładamy do miseczki.