Jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami
Góra brudnych naczyń, które piętrzą się po obiedzie, przyprawia Cię o koszmary senne? Postaw na jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami, a złe sny przestaną materializować się w Twojej kuchni. Taki obiad to jednak nie tylko minimum sprzątania – ale także maksimum smaku. A dbają o niego lekko słodkie warzywa, aromatyczne przyprawy i wyrazista oliwa. Całość dostarcza mnóstwa składników odżywczych – w tym białka, beta-karotenu, czy witamin B12. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
200 g
|
batata
|
200 g
|
piersi kurczaka
|
1,5
|
szklanki bulionu
375 g
|
50 g
|
ryżu
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości warzyw, zagotowujemy. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę.
Gdy warzywa będą al dente, dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
Po około 2 minutach dodajemy ryż i bulion. Gotujemy, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody.
Dodajemy oliwę i sól do smaku.