Jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami
Góra brudnych naczyń, które piętrzą się po obiedzie, przyprawia Cię o koszmary senne? Postaw na jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami, a złe sny przestaną materializować się w Twojej kuchni. Taki obiad to jednak nie tylko minimum sprzątania – ale także maksimum smaku. A dbają o niego lekko słodkie warzywa, aromatyczne przyprawy i wyrazista oliwa. Całość dostarcza mnóstwa składników odżywczych – w tym białka, beta-karotenu, czy witamin B12. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka marchewki
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka pietruszki
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               batata
             
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               piersi kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            1,5
           
         | 
        
           
              szklanki bulionu
             
                          
                375 g
               
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               ryżu
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kurkumy
             
                          
                1 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości warzyw, zagotowujemy. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę.
Gdy warzywa będą al dente, dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
Po około 2 minutach dodajemy ryż i bulion. Gotujemy, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Jeśli natomiast danie jest zbyt płynne, zwiększamy moc palnika i gotujemy całość do odparowania przez chwilę do odparowania nadmiaru płynu.
Dodajemy oliwę i sól do smaku.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.