
Jednogarnkowe danie makaronowe z karmelizowaną cebulą

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
5
|
sztuk cebuli
400 g
|
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
7
|
łyżek śmietanki 12%
126 g
|
1
|
opakowanie sera mozzarella light
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy pod przykryciem przez 10 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień na mały i dodajemy miód. Karmelizujemy cebulę przez kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złocista i słodkawa.
W tym czasie rozrabiamy bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Do karmelizowanej cebuli wsypujemy makaron, mieszamy dokładnie, a następnie wlewamy bulion i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką ostrą i wędzoną według własnego uznania.
Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 12–15 minut, mieszając co jakiś czas, aż makaron będzie miękki. Jeśli zbyt duża ilość płynu odparuje, dodajemy stopniowo gorącą wodę, Jeśli natomiast danie jest zbyt płynne, zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.
Gotowe danie przekładamy na talerze. Jeszcze gorące posypujemy startym serem, aby całkowicie się roztopił. Danie podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.