Jednogarnkowe danie z wołowiną

Jednogarnkowe danie z wołowiną

W kalendarzu wiosna, ale za oknem deszcz i wiatr…przy tej pogodzie idealnie sprawdzi się jednogarnkowe danie z wołowiną. Połączenie batata, pomidorów, mielonego mięsa i rozgrzewających przypraw to przepis idealny na obiad czy kolacje w chłodniejszy wiosenny dzień. To nie tylko solidna, rozgrzewająca dawka energii, ale też pełnowartościowy posiłek pełen błonnika pokarmowego, potasu, żelaza i likopenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Jednogarnkowe danie z wołowiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

404 kcal Kalorie
19 g Białko
22 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
711 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa mielonego wołowego
1
sztuka batata
200 g
2
sztuki marchewki
160 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

404 kcal Kalorie
19 g Białko
22 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
711 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewkę i batata kroimy w kostkę.

2

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do zarumienienia (ok. 5 minut).

3

Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy całość przez kolejne 5 minut.

4

Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy, dodajemy bulion i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i erytrolem.

5

Bulion doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Danie gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 20-25 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy warzywa są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut.

6

Gotowe danie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?