
Jednogarnkowa potrawka z indyka
9 składników, 40 minut i tylko 1 brudny garnek – jednogarnkowa potrawka z indyka poleca się na obiad! Ten prosty przepis łączy w sobie delikatne mięso indyka, warzywa korzeniowe, oliwę oraz przyprawy – i idealnie sprawdzi się m.in. w diecie lekkostrawnej. Ze względu na wysoką zawartość białka, potrawka świetnie syci – a dodatkowo dostarcza potasu, beta-karotenu czy witaminy B12. Wypróbuj – zwłaszcza jeśli szukasz czegoś dla wrażliwego układu pokarmowego. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z piersi indyka kroimy w większą kostkę. Następnie obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, po czym wszystkie warzywa kroimy w kostkę o średniej wielkości.
Do garnka wkładamy mięso i pokrojone warzywa. Wlewamy bulion warzywny, upewniając się, że wszystkie składniki są przykryte. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu, dopóki zupa nie zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Zupa jest gotowa, gdy mięso jest miękkie i ma jasny kolor, a warzywa są miękkie i bez trudu można wbić w nie widelec.
Gdy zupa będzie już gotowa, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.
Na sam koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.