Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Jednogarnkowa potrawka z indyka

Jednogarnkowa potrawka z indyka

9 składników, 40 minut i tylko 1 brudny garnek – jednogarnkowa potrawka z indyka poleca się na obiad! Ten prosty przepis łączy w sobie delikatne mięso indyka, warzywa korzeniowe, oliwę oraz przyprawy – i idealnie sprawdzi się m.in. w diecie lekkostrawnej. Ze względu na wysoką zawartość białka, potrawka świetnie syci – a dodatkowo dostarcza potasu, beta-karotenu czy witaminy B12. Wypróbuj – zwłaszcza jeśli szukasz czegoś dla wrażliwego układu pokarmowego. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,41/5
(z 29 ocen)
Jednogarnkowa potrawka z indyka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

507 kcal Kalorie
48 g Białko
13 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
2152 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 mięsa z piersi indyka
3
sztuki ziemniaków
210 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

507 kcal Kalorie
48 g Białko
13 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
2152 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso z piersi indyka kroimy w większą kostkę. Następnie obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, po czym wszystkie warzywa kroimy w kostkę o średniej wielkości.

2

Do garnka wkładamy mięso i pokrojone warzywa. Wlewamy bulion warzywny, upewniając się, że wszystkie składniki są przykryte. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

3

Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu, dopóki zupa nie zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Zupa jest gotowa, gdy mięso jest miękkie i ma jasny kolor, a warzywa są miękkie i bez trudu można wbić w nie widelec.

4

Gdy zupa będzie już gotowa, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.

5

Na sam koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera