Japoński omlet
Tamagoyaki to tradycyjny japoński omlet zwijany w rulon i podawany na śniadanie. I choć wyglądem zdecydowanie przypomina naleśnik, to ma zupełnie niepowtarzalny smak. My proponujemy przygotować tamagoyaki w wersji ze świeżymi warzywami i majonezem — i gwarantujemy pyszne doznania kulinarne. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
25 g
|
roszponki
|
3
|
sztuki rzodkiewek
45 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka rozkłócamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Część jajek wlewamy na rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy i zaczynamy zwijać w rulon, przesuwając do krawędzi patelni. Wlewamy kolejną porcję jajek, podgrzewamy i zwijamy. Powtarzamy, aż skończą nam się jajka.
Podgrzewamy przez około 2 minuty i przekładamy na deskę do pokrojenia.
Majonez mieszamy z sosem sojowym i posiekanym szczypiorkiem.
Chleb smarujemy majonezem, układamy omlet i warzywa. Smacznego!