Japoński makaron z pieczonym kurczakiem i warzywami
Kuchnia japońska bez wychodzenia z domu? Z nami to nic trudnego, a dowodem na to niech będzie poniższy przepis na japoński makaron z pieczonym kurczakiem i warzywami. Potrawa ta idealnie łączy w sobie klasyczny, azjatycki makaron ryżowy, mięso drobiowe oraz charakterystyczne dla kuchni japońskiej dodatki w postaci sosu sojowego, imbiru i kapusty pekińskiej. Itadakimasu!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu chow mien
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
350 g
|
kapusty pekińskiej
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na 2-3 cm paski, całość przyprawiamy ¾ sosu sojowego, pieprzem, i skrapiamy oliwą (połowa).
Przyprawionego kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 8-10 minut.
Na rozgrzanej patelni z pozostałą oliwą, podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i imbirem.
Gdy cebula z czosnkiem i imbirem się zeszklą, dodajemy pokrojoną paprykę, marchew, seler naciowy, kapustę pekińską i wszystko razem smażymy.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kurczaka, sos sojowy, chwilę dusimy i dodajemy makaron. Całość mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego :)