Jajko sadzone ze szparagami i pieczywem
Szparagi – afrodyzjak, źródło żelaza oraz witaminy C, pożywka dla bakterii jelitowych i… najpyszniejsze warzywo wiosny! Jeżeli zgadzasz się z ostatnim stwierdzeniem, jajko sadzone ze szparagami i pieczywem koniecznie musi zagościć na Twoim stole. Wystarczy 6 składników, by cieszyć się tym pysznym i pożywnym śniadaniem. Naprawdę warto – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk szparagów
240 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
kromki chleba
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Przekładamy na patelnię z oliwą, dodajemy wodę (tyle, aby przykryła dno co najmniej w połowie).
Patelnię przykrywamy, wstawiamy na gaz. Gdy woda na patelni zacznie się gotować parujemy szparagi ok 10 minut. Aż staną się miękkie. Przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni (z resztą tłuszczu i wody) smażymy jajka, tak, jak lubimy. Przekładamy do szparagów.
Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z pieczywem.