Jajko duszone w sosie jogurtowo szpinakowym
Jajko na obiad i to w wersji lekkostrawnej? Jesteś w dobrym miejscu! Nasz przepis na jajko duszone w sosie jogurtowo szpinakowym to najlepszy dowód na to, że pożywny obiad nie musi zawierać mięsa. I że jajko sadzone wcale nie jest jedyną opcją jajeczno-obiadową. Dlaczego warto? Ten prosty przepis doskonale łączy sycące jajka, soczysty szpinak i delikatne ziemniaki – to w warstwie smaku. A pod względem żywieniowym? Znajdziesz tu mnóstwo witaminy C, beta-karotenu, żelaza, a także potasu i błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
100 g
|
szpinaku
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatałowej
1 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, gdy ziemniaki będą ugotowane, odlewamy wodę, tłuczemy ziemniaki i dodajemy masło, mieszając do rozpuszczenia. Następnie dodajemy połowę jogurtu i całość dokładnie rozgniatamy, do uzyskania jednolitej masy.
Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię i dodajemy wodę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Dodajemy przyprawy i połowę jogurtu, dokładnie mieszamy.
W sosie robimy wgłębienia, wbijamy jajka i posypujemy przyprawami wedle uznania. Dusimy pod przykryciem do momentu, gdy jajka się zetną.
Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, przekładamy sos szpinakowy z jajkiem.