Jajko duszone w sosie jogurtowo szpinakowym
Jajko na obiad i to w wersji lekkostrawnej? Jesteś w dobrym miejscu! Nasz przepis na jajko duszone w sosie jogurtowo szpinakowym to najlepszy dowód na to, że pożywny obiad nie musi zawierać mięsa. I że jajko sadzone wcale nie jest jedyną opcją jajeczno-obiadową. Dlaczego warto? Ten prosty przepis doskonale łączy sycące jajka, soczysty szpinak i delikatne ziemniaki – to w warstwie smaku. A pod względem żywieniowym? Znajdziesz tu mnóstwo witaminy C, beta-karotenu, żelaza, a także potasu i błonnika. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                210 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki jaja kurzego
             
                          
                112 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               szpinaku
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie jogurtu skyr
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki gałki muszkatałowej
             
                          
                1 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, gdy ziemniaki będą ugotowane, odlewamy wodę, tłuczemy ziemniaki i dodajemy masło, mieszając do rozpuszczenia. Następnie dodajemy połowę jogurtu i całość dokładnie rozgniatamy, do uzyskania jednolitej masy.
Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię o nieprzywierającej powłoce. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Dodajemy przyprawy i połowę jogurtu, dokładnie mieszamy.
W sosie robimy wgłębienia, wbijamy jajka i posypujemy przyprawami wedle uznania. Dusimy pod przykryciem do momentu, gdy jajka się zetną.
Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, przekładamy sos szpinakowy z jajkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.