Jajka sadzone na kaszy i warzywach
Jajko na obiad? Dlaczego nie! Nasze jajko sadzone na kaszy i warzywach to świetna propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, dostarczający mocy niezbędnych składników odżywczych. Jest to również idealna opcja, gdy nie masz czasu na zakupy, a lodówka świeci pustkami – spróbuj, a przekonasz się, że potrawa ta nie ustępuje w smaku klasycznym obiadom na bazie mięsa.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy pęczak
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę, smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kumin i paprykę słodką, surową kaszę i pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 15 minut.
Całość przekładamy do formy do zapiekania, robimy wgłębienia i wbijamy jajka. Pieczemy przez 12 minut lub do momentu ścięcia się białka.
Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!