Jajecznica na parze
Lekkostrawna jajecznica? To nie oksymoron! ;) Kluczem jest odpowiednia obróbka – i to właśnie dzięki niej nasza jajecznica na parze jest tak delikatna. To klasyczne śniadaniowe danie proponujemy podać z pieczywem, szynką z indyka i świeżym ogórkiem. Dzięki temu jajecznica jest nie tylko lekka, ale też pełnowartościowa i sycąca. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
4
|
plastry szynki z indyka
60 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować jajecznicę na parze). Na patelnię wylewamy jajka. Dodajemy sól. Następnie cały czas mieszamy i gotujemy jajka na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.
Pieczywo smarujemy olejem i układamy na nim wędlinę.
Ogórka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Jajecznicę podajemy z kanapkami i ogórkiem.