Jajecznica na parze

Jajecznica na parze

Lekkostrawna jajecznica? To nie oksymoron! ;) Kluczem jest odpowiednia obróbka – i to właśnie dzięki niej nasza jajecznica na parze jest tak delikatna. To klasyczne śniadaniowe danie proponujemy podać z pieczywem, szynką z indyka i świeżym ogórkiem. Dzięki temu jajecznica jest nie tylko lekka, ale też pełnowartościowa i sycąca. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Jajecznica na parze
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

472 kcal Kalorie
30 g Białko
23 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
911 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jaja kurzego
112 g
2
kromki chleba pszennego
60 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
4
plastry szynki z indyka
60 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

472 kcal Kalorie
30 g Białko
23 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
911 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować jajecznicę na parze). Na patelnię wylewamy jajka. Dodajemy sól. Następnie cały czas mieszamy i gotujemy jajka na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.

2

Pieczywo smarujemy olejem i układamy na nim wędlinę.

3

Ogórka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.

4

Jajecznicę podajemy z kanapkami i ogórkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.