Indyk w sosie koperkowym
Prosty i szybki obiad, idealny na niedzielne spotkanie z rodziną? Indyk w sosie koperkowym! Indyka warto ugotować w bulionie, dzięki czemu nabiera wyrazistego smaku i aromatu. A podawany z gotowanymi ziemniakami i marchewką smakuje absolutnie pysznie. W całość danie spaja sos na bazie wywaru, w którym gotowało się mięso oraz jogurtu i dużej ilości koperku. Jest to przepis, który mimo swojej prostoty z pewnością zachwyci wszystkich, nawet najbardziej wybrednych domowników. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
Mięso: |
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
szklanka bulionu
250 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wlewamy około 2-3 cm więcej wody ponad poziom ziemniaków.
Marchew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wlewamy około 2-3 cm więcej wody ponad poziom warzyw.
Mięso kroimy w plastry. Umieszczamy w rondelku, dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut).
W małej miseczce mieszamy mąkę z odrobiną wody, tak, aby nie było grudek.
Dodajemy do rondelka z mięsem i mieszamy, aby zagęścić sos. Dodajemy posiekany koperek, pieprz i sól. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, aby zagęścić sos. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy.
Mięso podajemy z ziemniakami, marchewką i sosem.