
Gulasz z kurczaka z bakłażanem
Bakłażan – zwany też oberżyną – to pyszny dodatek do potraw jednogarnkowych – i gwarancja pysznego smaku. Dowód? Nasz przepis na gulasz z kurczaka z bakłażanem! Obok mięsistych kawałków bakłażana znajdziesz tu delikatne mięso drobiowe, paprykę, marchewkę, kwaskowatą passatę pomidorową i aromatyczne przyprawy. Gotowe danie dostarcza mocy błonnika, polifenoli, białka, beta-karotenu i witaminy C. Taki gulasz posmakuje zarówno młodszym, jak i starszym fanom dobrej kuchni – świetnie sprawdzi się więc jako rodzinny obiad. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki bakłażana
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w średnią kostkę (ok. 1,5 cm), bakłażana w średniej grubości półplasterki (ok. 0,5 cm), marchew w cienkie talarki, a paprykę czerwoną w niewielką kostkę (ok. 1-1,5 cm).
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni lub w garnku i podsmażamy kawałki mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy również na średnim ogniu bakłażana, marchew oraz paprykę czerwoną, aż lekko zmiękną.
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy wędzoną papryką, erytrolem, tymiankiem suszonym, solą oraz pieprzem wedle uznania. Mieszamy wszystko dokładnie.
Dodajemy mięso z powrotem na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a mięso w pełni gotowe (przy przekrojeniu powinno mieć jasny kolor w środku). W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorącą wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję gulaszu.
Gotowy gulasz podajemy razem z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.