Gulasz z ciecierzycy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Nasza propozycja na gulasz w zupełnie nowym, mniej tradycyjnym wydaniu to gulasz z ciecierzycy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Idealny, kiedy masz ochotę na coś bardziej roślinnego, zdecydowanie bardzo aromatycznego i rozgrzewającego. Nie martw się białkiem, ciecierzyca to świetny zamiennik mięsa. Spróbuj, nie pożałujesz.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
250 g
|
kalafiora
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
3
|
łyżeczki kopru
12 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
6
|
sztuk ogórków kiszonych
300 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i chrupiące.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy się zeszklą dodajemy pozostałe pokrojone warzywa (bez pomidorów i ciecierzycy). Smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Do usmażonych warzyw dodajemy pomidory. Gotujemy na małych ogniu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodajemy odcedzoną ciecierzycę i przyprawy. Całość zagotowujemy.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki, cebulę dymkę w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą i dodajemy posiekany koperek. Mieszamy.
Kalafiora dzielimy na różyczki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości przez 6-7 minut.
Gulasz podajemy z ziemniakami, kalafiorem i sałatką z ogórków.