Gulasz z ciecierzycy z pieczywem

Gulasz z ciecierzycy z pieczywem

Gulasz w wersji wege? Mówisz i masz! Wypróbuj nasz przepis na gulasz z ciecierzycy z pieczywem i ciesz się sycącym, aromatycznym obiadem, który rozgrzeje Cię od pierwszego kęsa. A to nie koniec jego zalet! Bo taki gulasz to także prostota wykonania i tylko jeden garnek do zmywania. A do tego moc żelaza, magnezu, wapnia, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Smacznego!

 

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gulasz z ciecierzycy z pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

481 kcal Kalorie
22 g Białko
12 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
1430 mg Sód
25 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
sztuki marchwi
160 g
6
sztuk boczniaków
300 g
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
kromki chleba żytniego razowego
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

481 kcal Kalorie
22 g Białko
12 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
1430 mg Sód
25 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Boczniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, tryb góra dół przez ok 15-20 minut, aż się zarumienią.

2

Czosnek i cebulę siekamy. Marchew i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zmiękną.

3

Upieczone i ostudzone boczniaki kroimy w paski i dodajemy do warzyw.

4

Do miękkich warzyw dodajemy odcedzoną ciecierzycę, pomidory, paprykę wędzoną, majeranek, pieprz oraz sól (przyprawy do smaku).

5

Dusimy przez około 10 minut, co chwila mieszając.

6

Gulasz podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.