Gulasz z ciecierzycy z pieczywem
Gulasz w wersji wege? Mówisz i masz! Wypróbuj nasz przepis na gulasz z ciecierzycy z pieczywem i ciesz się sycącym, aromatycznym obiadem, który rozgrzeje Cię od pierwszego kęsa. A to nie koniec jego zalet! Bo taki gulasz to także prostota wykonania i tylko jeden garnek do zmywania. A do tego moc żelaza, magnezu, wapnia, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
6
|
sztuk boczniaków
300 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Boczniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, tryb góra dół przez ok 15-20 minut, aż się zarumienią.
Czosnek i cebulę siekamy. Marchew i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zmiękną.
Upieczone i ostudzone boczniaki kroimy w paski i dodajemy do warzyw.
Do miękkich warzyw dodajemy odcedzoną ciecierzycę, pomidory, paprykę wędzoną, majeranek, pieprz oraz sól (przyprawy do smaku).
Dusimy przez około 10 minut, co chwila mieszając.
Gulasz podajemy z pieczywem.