Gulasz wieprzowy – klasyka polskiej kuchni
Klasyczny obiad, który posmakuje wszystkim domownikom? Gulasz wieprzowy sprawdzi się idealnie! Ten ponadczasowy przepis to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie, zawiera bowiem aż 6 rodzajów tych niezwykle zdrowych produktów. Jest to również świetny przykład na to, że klasyka polskiej kuchni wcale nie musi być niezdrowa – spróbuj koniecznie, aby się o tym przekonać!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
schabu wieprzowego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
12
|
sztuk ziemniaków
840 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej suszonej
6 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej suszonej
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
10 g
|
0,5
|
łyżki koncentratu pomidorowego
13 g
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu szuszonego
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ze schabu przygotujesz znakomity gulasz wieprzowy. Zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę. Staraj się, aby kawałki były mniej więcej równe.
Przypraw tradycyjny gulasz wieprzowy solą. Dodaj również mąkę żytnią pełnoziarnistą.
Wyjmij patelnię i postaw ją na palniku. Wlej oliwę z oliwek. Gdy będzie rozgrzana, połóż na niej kawałki schabu wieprzowego. Przepis na gulasz wieprzowy zakłada, żeby smażyć mięso około 4 minut. Po usmażeniu przełóż je do rondla.
Gulasz wieprzowy – przepis, który proponujemy, zawiera sporo warzyw. Najpierw zajmij się ziemniakami. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą. Obierz cienko ze skórki. Przetnij na pół, a każdą z połówek przetnij na cztery części.
Weź garnek. Wlej wodę i posól ją. Wrzuć ziemniaki i ugotuj je. Gulasz wieprzowy w sosie własnym świetnie z nimi smakuje.
Teraz pora na kolejne warzywa. Weź marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Umyj je starannie. Chociaż to nie gulasz wieprzowy z pieczarkami, wymienione warzywa sprawią, że cała rodzina zje go z przyjemnością. Obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój na kawałki. Odkrój korzeń pora i pokrój go w paski. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Następnie drobno posiekaj.
Ponownie weź patelnię (może być ta używana do smażenia mięsa) i przełóż na nią pokrojone warzywa. Gulasz wieprzowy tradycyjny to pełnia fantastycznych aromatów, dlatego dodaj paprykę słodką oraz wędzoną, liście laurowe i rozmaryn. Całość podsmażaj przez 6 minut.
Jak zrobić gulasz wieprzowy, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły? Przyprawione i podsmażone warzywa przełóż do rondla ze schabem.
Schab z warzywami zalej wodą do poziomu warzyw. Otwórz puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Wrzuć do rondla i dodaj ziele angielskie. Przykryj rondel pokrywką i duś przez 35-45 minut, czyli do momentu, aż mięso zmięknie. Ustaw średnią moc palnika. Gulasz wieprzowy z warzywami mieszaj co jakiś czas.
Wymyj natkę pietruszki i osusz. Posiekaj.
Na końcu dodaj ziemniaki i posyp danie natką pietruszki. To prosty gulasz wieprzowy, który zadowoli nawet wymagające podniebienia. Smacznego!