Grzanki śródziemnomorskie z anchois
Anchois, inaczej sardela europejska, to niepozorna, drobna ryba uwielbiana ze względu na swój niezwykle wyrazisty aromat i smak. To jednak nie koniec jej zalet! Bo rybki znane jako anchois są też superźródłem tego, co w owocach morza najlepsze: czyli kwasów omega-3, cynku czy selenu. A jeśli należysz do grona fanów tej charakterystycznej rybki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na grzanki śródziemnomorskie z anchois. Ich przygotowanie jest proste – a smak wprost nieziemski. Dość powiedzieć, że już pierwszy kęs przeniesie Cię na moment nad malowniczy brzeg Morza Śródziemnego. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka półbagietki
110 g
|
50 g
|
anchois
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
4
|
łyżeczki masła extra
20 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
8
|
sztuk oliwek zielonych
24 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
20 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczywo kroimy na kawałki o grubości ok. 1,5 cm i smarujemy masłem. Następnie posypujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Fileciki anchois płuczemy i kroimy na mniejsze części, oliwki kroimy na plasterki.
Na pieczywie układamy: rukolę, kawałki mozzarelli, fileciki anchois, oliwki i pomidora.
Grzanki posypujemy płatkami chilli i szczypiorkiem.
Przygotowane grzanki zapiekamy ok. 7 minut.