Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Grzanki śródziemnomorskie z anchois

Grzanki śródziemnomorskie z anchois

Anchois, inaczej sardela europejska, to niepozorna, drobna ryba uwielbiana ze względu na swój niezwykle wyrazisty aromat i smak. To jednak nie koniec jej zalet! Bo rybki znane jako anchois są też superźródłem tego, co w owocach morza najlepsze: czyli kwasów omega-3, cynku czy selenu. A jeśli należysz do grona fanów tej charakterystycznej rybki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na grzanki śródziemnomorskie z anchois. Ich przygotowanie jest proste – a smak wprost nieziemski. Dość powiedzieć, że już pierwszy kęs przeniesie Cię na moment nad malowniczy brzeg Morza Śródziemnego. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Grzanki śródziemnomorskie z anchois
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

412 kcal Kalorie
20 g Białko
19 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
1682 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
sztuka półbagietki
110 g
50 g
 anchois
0,5
sztuki sera mozzarella
60 g
4
łyżeczki masła extra
20 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
8
sztuk oliwek zielonych
24 g
1
łyżeczka płatków chilli
5 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
20 g
 rukoli
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

412 kcal Kalorie
20 g Białko
19 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
1682 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2

Pieczywo kroimy na kawałki o grubości ok. 1,5 cm i smarujemy masłem. Następnie posypujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

3

Fileciki anchois płuczemy i kroimy na mniejsze części, oliwki kroimy na plasterki.

4

Na pieczywie układamy: rukolę, kawałki mozzarelli, fileciki anchois, oliwki i pomidora.

5

Grzanki posypujemy płatkami chilli i szczypiorkiem.

6

Przygotowane grzanki zapiekamy ok. 7 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.