
Grochówka z mięsem
Grochówka większości osób kojarzy się z typowym obiadem w wojsku. Nie należy jednak zapominać, że jest to naprawdę sycące, wartościowe danie pełen składników odżywczych. A dowodem jest nasz przepis, czyli grochówka z mięsem, a więc połączenie grochu, warzyw, mięsa drobiowego i aromatycznych przypraw. Efekt? Zupa pełna białka, błonnika, potasu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
grochu
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płuczemy groch na sicie pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w proporcji 3:1 względem grochu. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 45 minut, aż ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać.
W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w małą kostkę (ok. 1,5 cm). Obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, kroimy w podobnej wielkości kostkę, co mięso.
Obieramy cebulę i czosnek, następnie drobno siekamy.
W drugim garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia przez 3–4 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe i ziemniaki, mieszamy i smażymy razem przez 5 minut, również bez przykrycia.
Dodajemy pokrojone mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy jeszcze przez 5 minut, aż mięso zmieni kolor.
Gdy groch jest już prawie miękki, przekładamy do niego zawartość drugiego garnka (warzywa z mięsem). Mieszamy.
Gotujemy razem na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 20 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie, a zupa zgęstnieje.
Dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody; jeśli zbyt rzadka – gotujemy chwilę dłużej bez przykrycia, aż część wody odparuje.
Podajemy na gorąco. Grochówka najlepiej smakuje po krótkim odstaniu.