Grillowany stek z tuńczyka
Uwielbiasz rybę, w szczególności tuńczyka, jednak standardowe sałatki Cię nudzą? Mam dla Ciebie oryginalny przepis na grillowany stek z tuńczyka, który znakomicie sprawdzi się zarówno na wyśmienity obiad, jak również na kolację we dwoje. To świetna i zdrowa kompozycja.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
steka z tuńczyka
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
50 g
|
roszponki
|
1
|
sztuka pomidorów
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Tuńczyka najlepiej wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Oprószamy przyprawami i smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron. Zostawiamy na 10 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy około 10 minut. Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, obsypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla. (może być też zwykła patelnia).
Smażymy rybę po 2 minuty na każdą stronę.
Podajemy z pokrojonymi warzywami. Smacznego!