Grillowany stek z tuńczyka

Grillowany stek z tuńczyka

Uwielbiasz rybę, w szczególności tuńczyka, jednak standardowe sałatki Cię nudzą? Mam dla Ciebie oryginalny przepis na grillowany stek z tuńczyka, który znakomicie sprawdzi się zarówno na wyśmienity obiad, jak również na kolację we dwoje. To świetna i zdrowa kompozycja.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Grillowany stek z tuńczyka
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

431 kcal Kalorie
29 g Białko
20 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
178 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 steka z tuńczyka
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
50 g
 roszponki
1
sztuka pomidorów
160 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

431 kcal Kalorie
29 g Białko
20 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
178 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 2 cm), wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 10 minut (od zagotowania) – do momentu, aż będą lekko miękkie przy wbiciu widelca, ale nie rozpadające się. Odcedzamy.

2

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 200°C góra-dół).

3

Gotowe ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy połową oliwy. Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem według własnego uznania. Pieczemy przez 20 minut, aż się zarumienią.

4

Tuńczyka wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed smażeniem. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz oregano wedle uznania. Smarujemy resztą oliwy i odstawiamy na 10 minut.

5

Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą patelnię) na dużym ogniu. Smażymy rybę po 2 minuty z dwóch stron – do zrumienienia wierzchu (jeśli wolimy mocniej wysmażoną rybę, smażymy po 3 minuty).

6

Pomidora myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.

7

Na talerzu układamy ziemniaki, roszponkę oraz pomidora. Na wierzchu kładziemy tuńczyka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera