
Grillowany stek z tuńczyka
Uwielbiasz rybę, w szczególności tuńczyka, jednak standardowe sałatki Cię nudzą? Mam dla Ciebie oryginalny przepis na grillowany stek z tuńczyka, który znakomicie sprawdzi się zarówno na wyśmienity obiad, jak również na kolację we dwoje. To świetna i zdrowa kompozycja.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
steka z tuńczyka
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
50 g
|
roszponki
|
1
|
sztuka pomidorów
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 2 cm), wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 10 minut (od zagotowania) – do momentu, aż będą lekko miękkie przy wbiciu widelca, ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 200°C góra-dół).
Gotowe ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy połową oliwy. Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem według własnego uznania. Pieczemy przez 20 minut, aż się zarumienią.
Tuńczyka wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed smażeniem. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz oregano wedle uznania. Smarujemy resztą oliwy i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą patelnię) na dużym ogniu. Smażymy rybę po 2 minuty z dwóch stron – do zrumienienia wierzchu (jeśli wolimy mocniej wysmażoną rybę, smażymy po 3 minuty).
Pomidora myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy ziemniaki, roszponkę oraz pomidora. Na wierzchu kładziemy tuńczyka.