Pieczony kurczak z tymiankiem, pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka
Grillowany kurczak z tymiankiem, pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka to świetne rozwiązanie, gdy masz ochotę na lekki, ale pożywny obiad. Zalety? Krótki czas i prostota przygotowania, dużo białka i błonnika pokarmowego. A do tego kompozycja kolorów, która świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z kurczaka
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
7
|
łyżek soku z cytryny
42 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa).
Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180, z termoobiegiem (lub 200 stopni, tryb góra-dół) przez 30-40 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
Naczynie, w którym będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierś z kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem przez około 18-20 minut.
Obieramy marchew i jabłko i ścieramy na tarce na małych oczkach. Tartą marchew z jabłkiem mieszamy ze sobą i przyprawiamy sokiem z cytryny.
Ziemniaki, mięso i surówkę przekładamy na talerz. Smacznego!