
Grillowany kurczak z salsą mango
Lubisz eksperymentować z łączeniem smaków? Nasz grillowany kurczak z salsą mango na pewno Ci posmakuje! Delikatnie przyprawiona pierś z kurczaka perfekcyjnie łączy się w nim ze słodkim mango, kremowym awokado i ostrą papryczką chili. Tak przygotowanego posiłku nie powstydziliby się szefowie kuchni najlepszych południowoamerykańskich restauracji – spróbuj koniecznie!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
piersi z kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
280 g
|
mango
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
garści kolendry świeżej
8 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.
Kurczaka przekrajamy wzdłuż tak, aby uzyskać kawałki o podobnej grubości (ok. 1,5 cm). Nacieramy oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką, odstawiamy na około 15 minut.
Awokado obieramy i kroimy w średnią kostkę o boku około 1 cm. Pomidora oraz mango kroimy w średnią kostkę. W przypadku użycia mrożonych owoców warto je wcześniej rozmrozić. Cebulę czerwoną oraz papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy kurczaka na średnim ogniu bez przykrycia przez 5–7 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste i jasne w środku. Po usmażeniu odstawiamy na 2 minuty i kroimy w cienkie paski.
Podajemy ryż z kurczakiem oraz salsą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.