Grillowany kurczak z salsą mango

Grillowany kurczak z salsą mango

Lubisz eksperymentować z łączeniem smaków? Nasz grillowany kurczak z salsą mango na pewno Ci posmakuje! Delikatnie przyprawiona pierś z kurczaka perfekcyjnie łączy się w nim ze słodkim mango, kremowym awokado i ostrą papryczką chili. Tak przygotowanego posiłku nie powstydziliby się szefowie kuchni najlepszych południowoamerykańskich restauracji – spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 6 ocen)
Grillowany kurczak z salsą mango
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

430 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 piersi z kurczaka
200 g
 ryżu basmati
280 g
 mango
2
sztuki pomidorów
320 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
sztuka awokado
140 g
2
garści kolendry świeżej
8 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

430 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.

2

Kurczaka przekrajamy wzdłuż tak, aby uzyskać kawałki o podobnej grubości (ok. 1,5 cm). Nacieramy oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką, odstawiamy na około 15 minut.

3

Awokado obieramy i kroimy w średnią kostkę o boku około 1 cm. Pomidora oraz mango kroimy w średnią kostkę. W przypadku użycia mrożonych owoców warto je wcześniej rozmrozić. Cebulę czerwoną oraz papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy.

4

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy kurczaka na średnim ogniu bez przykrycia przez 5–7 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste i jasne w środku. Po usmażeniu odstawiamy na 2 minuty i kroimy w cienkie paski.

5

Podajemy ryż z kurczakiem oraz salsą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera