Grillowany kurczak z salsą mango

Grillowany kurczak z salsą mango

Lubisz eksperymentować z łączeniem smaków? Nasz grillowany kurczak z salsą mango na pewno Ci posmakuje! Delikatnie przyprawiona pierś z kurczaka perfekcyjnie łączy się w nim ze słodkim mango, kremowym awokado i ostrą papryczką chili. Tak przygotowanego posiłku nie powstydziliby się szefowie kuchni najlepszych południowoamerykańskich restauracji – spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,56/5
(z 50 ocen)
Grillowany kurczak z salsą mango
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

430 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
400 g
 piersi z kurczaka
200 g
 ryżu basmati
280 g
 mango
2
sztuki pomidorów
320 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
sztuka awokado
140 g
2
garści kolendry świeżej
8 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

430 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby były podobnej grubości. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i słodką papryką. Nacieramy piersi przyprawami i czosnkiem, odstawiamy na 15 minut.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Mango, awokado i pomidory kroimy w kostkę. Siekamy cebulę, kolendrę i chili. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy.

4

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi z kurczaka przez 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy na 2 minuty i kroimy w paski. Podajemy z salsą i ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.