Grillowany kurczak z salsą mango
Lubisz eksperymentować z łączeniem smaków? Nasz grillowany kurczak z salsą mango na pewno Ci posmakuje! Delikatnie przyprawiona pierś z kurczaka perfekcyjnie łączy się w nim ze słodkim mango, kremowym awokado i ostrą papryczką chili. Tak przygotowanego posiłku nie powstydziliby się szefowie kuchni najlepszych południowoamerykańskich restauracji – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
piersi z kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
280 g
|
mango
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
garści kolendry świeżej
8 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby były podobnej grubości. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i słodką papryką. Nacieramy piersi przyprawami i czosnkiem, odstawiamy na 15 minut.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mango, awokado i pomidory kroimy w kostkę. Siekamy cebulę, kolendrę i chili. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi z kurczaka przez 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy na 2 minuty i kroimy w paski. Podajemy z salsą i ryżem.