Gofry z serkiem, szynką i warzywami
Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na gofry z serkiem, szynką i warzywami, a przekonasz się, że to klasyczne deserowe danie sprawdza się świetnie także w wersji wytrawnej!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
479
kcal
Kalorie
25
g
Białko
19
g
Tłuszcze
57
g
Węglowodany
637
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
Ciasto: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,2
|
szklanki mleka
300 g
|
15
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
225 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Dodatki: |
|
8
|
łyżek serka śmietankowego
200 g
|
160 g
|
rukoli
|
16
|
plastrów szynki z kurczaka
160 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
2
|
sztuki ogórków
300 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
479
kcal
Kalorie
25
g
Białko
19
g
Tłuszcze
57
g
Węglowodany
637
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Składniki ciasta łączymy ze sobą aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.
2
Gofry smarujemy serkiem śmietankowym, układamy rukolę, wędlinę oraz pokrojone warzywa.