Gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano
Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, zwykle na bazie ziemniaków. To też świetny pomysł na węglowodanową bazę do pełnowartościowego obiadu. My polecamy Ci gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano — pyszne, sycące i super odżywcze. A konkretnie? Znajdziesz tu całą moc takich składników odżywczych jak beta-karoten, witamina B12, błonnik czy wapń. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
opakowanie groszku konserwowego
240 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
opakowania gnocchi
250 g
|
1
|
łyżka sera grana padano
25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Indyka przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą.
Przyprawioną pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy odrobinę wody, naczynie zamykamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół), aż mięso będzie miękkie – około 40 – 60 minut.
Oliwę rozgrzewamy w rondelku. Smażymy posiekaną cebulę.
Dodajemy marchew, groszek, dusimy do miękkości.
Gnocchi gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Gdy warzywa są już gotowe, dodajemy ugotowane kluseczki, Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym serem.
Gotowe kluseczki przekładamy na talerz i układamy na wierzch pieczonego indyka. Smacznego!