Gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano

Gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, zwykle na bazie ziemniaków. To też świetny pomysł na węglowodanową bazę do pełnowartościowego obiadu. My polecamy Ci gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano — pyszne, sycące i super odżywcze. A konkretnie? Znajdziesz tu całą moc takich składników odżywczych jak beta-karoten, witamina B12, błonnik czy wapń. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,26/5
(z 39 ocen)
Gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

468 kcal Kalorie
35 g Białko
10 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
775 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi indyka
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
opakowanie groszku konserwowego
240 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
opakowania gnocchi
250 g
1
łyżka sera grana padano
25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

468 kcal Kalorie
35 g Białko
10 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
775 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Indyka przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą.

2

Przyprawioną pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy odrobinę wody, naczynie zamykamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół), aż mięso będzie miękkie – około 40 – 60 minut.

3

Oliwę rozgrzewamy w rondelku. Smażymy posiekaną cebulę.

4

Dodajemy marchew, groszek, dusimy do miękkości.

5

Gnocchi gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

6

Gdy warzywa są już gotowe, dodajemy ugotowane kluseczki, Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym serem.

7

Gotowe kluseczki przekładamy na talerz i układamy na wierzch pieczonego indyka. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.