Gnocchi pieczone z burratą
Gnocchi, czyli tradycyjne włoskie kluseczki na bazie ziemniaków są odpowiednikiem naszych polskich kopytek. Jeśli kochasz włoską kuchnię to nasz przepis na gnocchi pieczone z burratą to idealna propozycja dla Ciebie. Niepowtarzalny smak tego dania gwarantuje sos – połączenie pieczonych warzyw i burraty wprowadzi Cię w prawdziwie włoski nastrój. A co ważniejsze – jest to pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, wapń, witaminę C i antyoksydanty. Nie czekaj – koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
1
|
opakowanie burraty
120 g
|
Sos pomidorowy: |
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Paprykę, marchew, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory. Gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ser kroimy na kawałki.
W naczyniu do zapiekania mieszamy gnocchi, sos i połowę sera.
Pozostały ser układamy na wierzchu zapiekanki.
Pieczemy przez około 20 minut.