Gnocchi pieczone z burratą
Gnocchi, czyli tradycyjne włoskie kluseczki na bazie ziemniaków są odpowiednikiem naszych polskich kopytek. Jeśli kochasz włoską kuchnię to nasz przepis na gnocchi pieczone z burratą i pomidorami to idealna propozycja dla Ciebie. Niepowtarzalny smak tego dania gwarantuje sos – połączenie pieczonych warzyw i burraty wprowadzi Cię w prawdziwie włoski nastrój. A co ważniejsze – jest to pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, wapń, witaminę C i antyoksydanty. Nie czekaj i koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
|
1
|
opakowanie burraty
120 g
|
Sos pomidorowy: |
|
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Paprykę, marchew, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory. Gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ser kroimy na kawałki.
W naczyniu do zapiekania mieszamy gnocchi, sos i połowę sera.
Pozostały ser układamy na wierzchu zapiekanki.
Pieczemy przez około 20 minut.
Pieczone gnocchi poleca się na również na redukcji!
Dania kuchni włoskiej na redukcji? To możliwe! Przykładem jest gnocchi z burratą, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ten przepis jest bowiem nie tylko świetnie zbilansowany (spora ilość białka i błonnika), ale także doskonale smakuje - aromatu nadaje delikatna burrata, ale także łatwy do przygotowania sos pomidorowy, pełen aromatycznych ziół i warzyw. Idealny posiłek podczas diety odchudzającej? Według nas zdecydowanie tak!
Idealne na weekendowy posiłek gnocchi z burratą i pomidorami
Jeśli masz nieco więcej czasu na gotowanie, to ten posiłek jest dla Ciebie. Całość zabiera około 45 minut, przy czym najwięcej pochłania czas pieczenia w piekarniku. Dzięki temu gnocchi z burratą i pomidorami to danie idealne na weekend, ale przy tym nieskomplikowane do zrobienia. Takie, którym warto cieszyć się podczas rodzinnego obiadu lub kolacji - dokładnie tak, jak robią to Włosi!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.