Gęsta, podwójnie soczewicowa zupa
Idealna zupa na zimne dni? Gęsta, podwójnie soczewicowa zupa sprawdzi się perfekcyjnie! Ta cudownie sycąca zupa to świetne źródło białka, błonnika, a także ważnych dla odporności przeciwutleniaczy i cynku. To też świetny sposób, by się rozgrzać, gdy na zewnątrz pogoda nie zachęca do spacerów. Innymi słowy: jedzeniowy ekwiwalent ciepłego kocyka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
461
kcal
Kalorie
30
g
Białko
13
g
Tłuszcze
59
g
Węglowodany
1278
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
100 g
|
zielonej soczewicy
|
100 g
|
czerwonej soczewicy
|
1,4
|
sztuki ziemniaków
100 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
135 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
łyżeczka suszonej kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
461
kcal
Kalorie
30
g
Białko
13
g
Tłuszcze
59
g
Węglowodany
1278
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Ziemniaki, cebulę i marchew kroimy w kostkę.
2
Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, smażymy przez chwilę.
3
Dodajemy marchew, ziemniaki, soczewice oraz bulion. Gotujemy do miękkości.
4
Podajemy z podsmażonymi kiełbaskami.