Frytki z marchewki i pietruszki
Z czym kojarzą Ci się frytki? Z niezdrowym, tłustym i bardzo słonym fast-foodem? Niesłusznie! Nasz przepis na frytki z marchewki i pietruszki to idealny dowód na to, że ziemniak wcale nie jest jedynym władcą krainy frytek. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli warzywa korzeniowe – wystarczy, że dobrze je przyprawisz, wstawisz do piekarnika na 20 minut i…gotowe! Pysznie zdrowy fast-food już na Ciebie czeka!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
185
kcal
Kalorie
4
g
Białko
11
g
Tłuszcze
22
g
Węglowodany
215
mg
Sód
9
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki korzenia pietruszki
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
185
kcal
Kalorie
4
g
Białko
11
g
Tłuszcze
22
g
Węglowodany
215
mg
Sód
9
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na równe frytki, mieszamy z przyprawami i oliwą.
3
Pieczemy ok. 20 minut, w zależności od grubości frytek.