Frittata z ziemniakami i grzybami
Omlet, jajecznica, jajka na twardo… jeżeli znudziły Ci się klasyczne sposoby na potrawy z jaj, to nasza frittata z ziemniakami i grzybami jest właśnie dla Ciebie! Ta włoska wersja omletu zawiera dodatek ziemniaków, dzięki czemu danie to jest nie tylko niezwykle oryginalne w smaku, ale także bardzo sycące – idealne na śniadania, kolację, czy nawet wytrawny podwieczorek.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk jajek kurzych
336 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki zielonej pietruszki
20 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ziemniaki pokrojone w plastry.
Gdy ziemniaki będą miały złoty kolor, wrzucamy cebulę, czosnek, pieczarki i dusimy całość razem.
Do uduszonych warzyw wlewamy roztrzepane jajka, doprawione solą, pieprzem i pietruszką.
Całość dusimy na patelni, aż jajka się zetną (patelnię możemy przykryć pokrywką).
Gotową frittatę przekładamy na talerz i posypujemy świeża pietruszka. Smacznego!