Frittata z pieczarkami, szpinakiem i serem feta
Pięć składników + sól, pieprz…i gotowe! Marzy Ci się takie proste śniadanie? Nasza frittata z pieczarkami, szpinakiem i serem feta będzie strzałem w dziesiątkę! Ten pochodzący z kuchni włoskiej omlet to nie tylko maksymalna dawka smaku, ale także długa sytość po posiłku. A wszystko dzięki dużej zawartości białka – w porcji znajdziesz go aż 30 g. To jednak nie koniec zalet – bo ten łatwy przepis to też dobre źródło wapnia, beta-karotenu, żelaza czy witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajek
168 g
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego
200 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
25 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Jajka wbijamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy serek wiejski, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczarki kroimy w plasterki, szpinak na kawałki, a ser typu feta kruszymy,
Pieczarki podsmażamy na suchej patelni, osuszamy z nadmiaru wody.
Pieczarki, szpinak i ser dodajemy do masy jajecznej.
Pieczemy 15-20 minut do ścięcia jajek.