Frittata z mąki z ciecierzycy z kurczakiem, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi

Frittata z mąki z ciecierzycy z kurczakiem, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi

Co powiesz na wycieczkę do Włoch, a właściwie kuchni włoskiej? Frittata z mąki z ciecierzycy z kurczakiem, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi to danie zainspirowane właśnie kuchnią z południa. Obiecujemy Ci, będzie pysznie!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frittata z mąki z ciecierzycy z kurczakiem, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

485 kcal Kalorie
47 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
194 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
8
łyżek mąki z ciecierzycy
96 g
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
225 g
 fasoli szparagowej
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

485 kcal Kalorie
47 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
194 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W dużej misce łączymy mleko roślinne z mąką z ciecierzycy. Dodajemy szczyptę soli oraz kurkumę. Energicznie mieszamy wszystkie składniki widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Staramy się mieszać przez około 2-3 minuty, aby mąka dobrze się rozpuściła. Odstawiamy na 20 minut.

2

Kurczaka kroimy w paski o długości 3-4 cm, posypujemy solą, papryką, dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. dodajemy paski kurczaka i smażymy je przez około 4-5 minut, aż mięso zrumieni się z każdej strony, mięso po przekrojeniu nie powinno być różowe. Nie smażymy zbyt długo, aby kurczak pozostał soczysty. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odkładamy na bok.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni, góra dół.

4

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Jeśli fasolka jest długa, możemy ją pokroić na krótsze kawałki, np. o długości 2-3 cm. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół.

5

Do miski z przygotowaną wcześniej masą z mleka roślinnego i mąki ciecierzycowej dodajemy usmażonego kurczaka. Następnie wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i przekrojone pomidorki koktajlowe. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy wszystkie składniki łyżką, aby były równomiernie pokryte masą. Całość przelewamy do formy do zapiekania.

6

Pieczemy przez około 30 minut, do momentu, aż masa z mąki zetnie się i stanie się złocista, a składniki w środku będą miękkie i zapiekanka będzie stabilna.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera