Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Frittata z brokułami i suszonymi pomidorami

Frittata z brokułami i suszonymi pomidorami

Jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na omlet, to nasza frittata z brokułami i suszonymi pomidorami jest właśnie dla Ciebie! Ta włoska wersja klasycznego omletu, zawdzięcza swój wyrazisty smak dodatkowi żółtego sera oraz suszonych pomidorów, zaś wysoka zawartość warzyw sprawia, że tak podane danie, nie tylko doda Ci energii, ale również dostarczy ogromu niezbędnych dla zdrowia witamin!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frittata z brokułami i suszonymi pomidorami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

409 kcal Kalorie
26 g Białko
24 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
332 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
6
sztuk jajek kurzych
336 g
10
sztuk pieczarek
200 g
2
plastry sera żółtego
30 g
250 g
 brokuła
30 g
 nasion słonecznika
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
sztuki suszonych pomidorów
40 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

409 kcal Kalorie
26 g Białko
24 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
332 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki, cebulę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Jajka rozbijamy i roztrzepujemy.

3

Do jajek dodajemy starty ser, kawałki brokuła, pokrojone pomidory oraz podsmażone warzywa. Mieszamy.

4

Jeżeli mamy patelnię, którą można włożyć do piekarnika, to przelewamy na nią masę, podgrzewamy chwilę na palniku, następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) na 15 minut.
Jeżeli nie mamy takiej patelni, masę przelewamy do naczynia do zapiekania i pieczemy około 20-25 minut.

5

Po upieczeniu posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.