Frittata z batatem, brokułami i serem feta
Lubisz omlety we wszelkiej postaci? Frittata z batatem, brokułami i serem feta poleca się obiad! Ten włoski omlet idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, które nasyci Cię nawet lepiej niż klasyczny kotlet z ziemniakami. I nic dziwnego – w końcu samo jajko to prawdziwa bomba składników odżywczych – tymczasem poza jajkiem znajdziesz tu także moc warzyw i ser feta. Efekt? Obiad pełen żelaza, beta-karotenu, witaminy C i wapnia, a także błonnika i białka, które odpowiadają za regulację sytości. No i nie zapominajmy o smaku – który zachwyca od pierwszego, orzeźwiającego kęsa.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk jajek
336 g
|
0,5
|
sztuki sera feta
100 g
|
450 g
|
brokuła
|
300 g
|
batata
|
13
|
sztuk pomidory koktajlowe
260 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata kroimy w drobną kostkę. Brokuła i pomidorki kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek siekamy.
Jajka wybijamy do miseczki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy batata i brokuła.
Gdy zmiękną dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy.
Dodajemy pomidorki koktajlowe, kawałki sera typu feta, wylewamy masę jajeczną i przykrywamy. Całość smażymy na wolnym ogniu, w razie potrzeby przekładamy na drugą stronę, aby się nie przypaliła.
Gdy jajka się zetną wykładamy na talerz. Smacznego!