Foccacia z cukinią i pomidorkami
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17,5
|
łyżki mąki orkiszowej
175 g
|
11,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
175 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
25 g
|
drożdży świeżych
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
6 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (37-42 stopnie) i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy łyżeczkę soli. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut, by podwoiło objętość.
Kroimy w cienkie plasterki cukinię, a pomidorki na pół.
Ciasto energicznie przekładamy na blachę wyłożoną papierem, rozciągamy na boki. Plasterki cukinii wkładamy w głąb ciasta. Pomidorki układamy między cukinią na górze focacci. Posypujemy ziołami. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra-dół.
Sos: blendujemy wszystkie składniki, przekładamy do garnka i gotujemy około 20-30 minut, aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Danie podajemy z sosem.