Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Foccacia z cukinią i pomidorkami

Foccacia z cukinią i pomidorkami

Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.

20 min
Czas przygotowania
135 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,61/5
(z 28 ocen)
Foccacia z cukinią i pomidorkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

471 kcal Kalorie
19 g Białko
4 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
178 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
17,5
łyżki mąki orkiszowej
175 g
11,7
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
175 g
0,8
szklanki wody
200 g
25 g
 drożdży świeżych
1
sztuka cukinii
200 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
6
szczypt soli
1,5 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g

Sos:

1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
2
łodygi selera naciowego
90 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżka octu balsamicznego
6 g
2
szczypty soli
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

471 kcal Kalorie
19 g Białko
4 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
178 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (37-42 stopnie) i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy łyżeczkę soli. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut, by podwoiło objętość.

2

Kroimy w cienkie plasterki cukinię, a pomidorki na pół.

3

Ciasto energicznie przekładamy na blachę wyłożoną papierem, rozciągamy na boki. Plasterki cukinii wkładamy w głąb ciasta. Pomidorki układamy między cukinią na górze focacci. Posypujemy ziołami. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra-dół.

4

Sos: blendujemy wszystkie składniki, przekładamy do garnka i gotujemy około 20-30 minut, aż sos będzie odpowiednio gęsty.

5

Danie podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.