
Focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny
Czy Twoją ulubioną częścią pizzy były zawsze brzegi idealnie wypieczonego, drożdżowego ciasta? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak” to nasza focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny jest właśnie dla Ciebie! To klasyczne, włoskie danie to nic innego, jak ciasto do pizzy bez dodatku sosu pomidorowego i sera, okraszone jedynie odrobiną przypraw i oliwek. Tak przygotowana potrawa stanowi świetny dodatek do każdego typu posiłku – możesz użyć jej zamiast zwykłego pieczywa i rozkoszować się smakiem chrupkiego, drożdżowego ciasta przez cały dzień!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
|
10 g
|
drożdży świeżych
|
1
|
szklanka zimnej wody
250 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
2
|
łyżeczki skórki z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2,5
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta (mąka, drożdże, woda, sól) zagniatamy i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach zagniatamy znowu, przenosimy do formy do pieczenia, najlepiej nieprzywierającej (posmarowanej połową oliwy z oliwek).
Odstawiamy ciasto na 2 godziny.
Ciasto polewamy oliwą z oliwek (połowa), układamy rozmaryn, skórkę z cytryny oraz oliwki.
Focaccię pieczemy przez 25-30 minut, w 220 stopniach, tryb góra dół.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
