Filet z pstrąga z gotowanymi ziemniakami i brokułami

Filet z pstrąga z gotowanymi ziemniakami i brokułami

Dlaczego warto jeść pstrąga? Przede wszystkim dlatego, że jest świetnym źródłem kwasów omega-3 – i to mimo że nie jest rybą morską. Co jeszcze? Filet z pstrąga z gotowanymi ziemniakami i brokułami dostarczy Ci również solidną dawkę witamin B12, B6, PP i D. I oczywiście: niezapomniane doznania smakowe. ;)

5 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Filet z pstrąga z gotowanymi ziemniakami i brokułami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

454 kcal Kalorie
40 g Białko
9 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
160 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
300 g
 fileta z pstrąga
6
sztuk ziemniaków
420 g
460 g
 brokuła
2
łyżeczki oleju
10 g
2
łyżeczki koperku świeżego
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
sztuki cytryny
40 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

454 kcal Kalorie
40 g Białko
9 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
160 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Pstrąga przyprawiamy solą, pieprzem, plastrami cytryny i posiekanym koperkiem.

2

Przyprawioną rybę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

3

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.

4

Brokuła gotujemy, aż będzie miękki około 5-7 minut.

5

Rybę podajemy z ziemniakami i brokułem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.