Faworki

Faworki

Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,77/5
(z 234 ocen)
Faworki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

154 kcal Kalorie
5 g Białko
2 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
6 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
16,7
łyżki mąki pszennej
200 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
2
sztuki żółtek jaj
40 g
0,8
kieliszka spirytusu
15 g
1,5
łyżki pudru z erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

154 kcal Kalorie
5 g Białko
2 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
6 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Łączymy wszystkie składniki.

2

Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

4

Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok. 2 cm szerokości.

5

Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek, aby uformować nasze ciastko.

6

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 min, aż będą rumiane.

7

Posypujemy pudrem z erytrolu i możemy jeść. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.