Faworki
Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            17
           
         | 
        
           
              łyżek mąki pszennej
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              opakowania jogurtu greckiego
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki żółtek jaj 
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            1,5
           
         | 
        
           
              łyżki pudru z erytrolu
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W dużej misce łączymy żółtka, mąkę pszenną oraz jogurt grecki. Zagniatamy dokładnie rękami przez około 5 minut, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
Owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie – grubość ok. 2–3 mm. Kroimy w paski szerokości około 2 cm i długości 10–12 cm.
Każdy pasek nacinamy na środku (ok. 2 cm) i przeciągamy przez otwór jeden koniec, aby uformować klasyczny kształt faworka.
Układamy faworki na blasze, zostawiając odstępy między nimi. Pieczemy przez 12–14 minut, aż się lekko zarumienią.
Studzimy na kratce i podajemy. Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.