Faworki
Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
16,7
|
łyżki mąki pszennej
200 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
2
|
sztuki żółtek jaj
40 g
|
0,8
|
kieliszka spirytusu
15 g
|
1,5
|
łyżki pudru z erytrolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łączymy wszystkie składniki.
Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok. 2 cm szerokości.
Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek, aby uformować nasze ciastko.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 min, aż będą rumiane.
Posypujemy pudrem z erytrolu i możemy jeść. Smacznego!