
Faszerowany bakłażan
Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1,5
|
sztuki bakłażana
300 g
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
150 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,4
|
sztuki mozzarelli
45 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki.
Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty.
Dodajemy paprykę i pora.
Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy ziołami.
Dodajemy passatę pomidorową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana. Nakładamy gotowy farsz.
Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy po piekarnika. Pieczemy 15 minuta i posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż się rozpuści.
Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Pyszny bakłażan faszerowany od Respo
Warzywa nie muszą być nudne! Przykładem tego jest bakłażan faszerowany, którego przygotujesz w zaledwie 35 minut. Posiłek ten ma aż 35 gramów białka i 10 gramów błonnika w porcji. Dzięki temu jest to doskonale sycący posiłek, polecany również na diecie redukcyjnej. Danie nie ma też glutenu i jest polecane dla kobiet w ciąży.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym idealny do lunchboxa
Dla wielu osób na diecie problematyczne jest jedzenie w pracy. Ten przepis sprawdzi się do tego idealnie! Faszerowany bakłażan to bowiem posiłek, który możesz przygotować wcześniej i odgrzać - w takiej formie również będzie niezwykle smaczny. Koniecznie go przetestuj i pokochaj tak, jak nasi podopieczni.