Faszerowany bakłażan
Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1,5
|
sztuki bakłażana
300 g
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
150 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,4
|
sztuki mozzarelli
45 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki.
Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty.
Dodajemy paprykę i pora.
Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy ziołami.
Dodajemy passatę pomidorową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana. Nakładamy gotowy farsz.
Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy po piekarnika. Pieczemy 15 minuta i posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż się rozpuści.
Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki. Smacznego!