Lasagne w papryce
Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
400 g
|
mielonej wołowiny
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
1,5
|
sztuki pokrojonych pomidorów
240 g
|
12
|
łyżek serka ricotta
240 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
4
|
łyżki parmezanu
40 g
|
0,5
|
plastra makaronu lasagne
50 g
|
1
|
plaster mozzarelli
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Makaron lasagne gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.
Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy wołowinę i smażymy do zarumienienia.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.
Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.
Wierzch posypujemy startym serem mozzarella.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Smacznego!