Lasagne w papryce

Lasagne w papryce

Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,64/5
(z 25 ocen)
Lasagne w papryce
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
25 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
1886 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
4
ząbki czosnku
24 g
400 g
 mielonej wołowiny
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
1,5
sztuki pokrojonych pomidorów
240 g
12
łyżek serka ricotta
240 g
1
sztuka jajka
56 g
4
łyżki parmezanu
40 g
0,5
plastra makaronu lasagne
50 g
1
plaster mozzarelli
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
25 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
1886 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Makaron lasagne gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.

3

Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

4

Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy wołowinę i smażymy do zarumienienia.

5

Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

6

W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.

7

Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.

8

Wierzch posypujemy startym serem mozzarella.

9

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.