Lasagne w papryce
Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.
        Kategorie
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki papryki czerwonej
             
                          
                510 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                24 g
               
                       | 
          
| 
           
            400 g 
           
         | 
        
           
               mielonej wołowiny
             
                       | 
          
| 
           
            0,4
           
         | 
        
           
              opakowania passaty pomidorowej
             
                          
                250 g
               
                       | 
          
| 
           
            1,5
           
         | 
        
           
              sztuki pokrojonych pomidorów
             
                          
                240 g
               
                       | 
          
| 
           
            12
           
         | 
        
           
              łyżek serka ricotta
             
                          
                240 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka jajka
             
                          
                56 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżki parmezanu
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              plastra makaronu lasagne
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              plaster mozzarelli
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Makaron lasagne gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.
Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy wołowinę i smażymy do zarumienienia.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.
Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.
Wierzch posypujemy startym serem mozzarella.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.