
Faszerowane bataty
Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
batatów
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki sera mozzarella
240 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
0,2
|
sztuki czerwonej papryki
40 g
|
0,2
|
sztuki zielonej papryki
40 g
|
0,2
|
sztuki żółtej papryki
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).
Bataty dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (płaską stroną do góry). Pieczemy przez 30–35 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy widelcem. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.
Siekamy cebulę w cienkie piórka. Paprykę kroimy w cienkie paski (o długości ok. 3 cm).
Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz oregano wedle własnego uznania. Warzywa również oprószamy przyprawami (sól, pieprz oraz oregano).
Na drugą blachę (również wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy cebulę oraz paprykę i obok układamy kurczaka, całość skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut w tej samej temperaturze do jasnego koloru mięsa w środku (po nacięciu), a także miękkości i zrumienienia warzyw. Blachy można włożyć jednocześnie – bataty na górną półkę, warzywa i mięso na dolną.
Upieczone mięso szarpiemy widelcem na drobne kawałki i delikatnie mieszamy razem z warzywami.
Bataty po przestudzeniu delikatnie wydrążamy łyżką, zostawiając cienką warstwę miąższu przy skórce. Miąższ możemy zostawić i wymieszać z mięsem oraz warzywami.
Do wydrążonych batatów nakładamy farsz (jeśli jest go dużo, nakładamy z górką). Mozzarellę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i posypujemy bataty.
Układamy bataty na blaszce i ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut w 180°C (lub 160°C z termoobiegiem), aż mozzarellę się roztopi i lekko zrumieni.
Gotowe bataty podajemy od razu na ciepło.
Przepis na pyszne i sycące bataty faszerowane
Aż 38 gramów białka w porcji, sporo warzyw i zbalansowany smak. Właśnie takie są faszerowane bataty od Respo, które stanowią świetny pomysł na sycący i pożywny obiad. To również doskonały pomysł na posiłek dla rodziny oraz do zabrania do pracowniczego lunchboxa. Sprawdź, a na pewno na dłużej zagości w Twoim menu.
Bataty faszerowane kurczakiem na imprezę
Ten posiłek świetnie sprawdzi się również wtedy, jeśli szukasz ciekawej przystawki na imprezę. Bataty faszerowane prezentują się absolutnie obłędnie, a przy tym doskonale smakują. Bo warzywa naprawdę nie muszą być nudne i niesmaczne! Koniecznie przetestuj ten przepis.