Faszerowane bataty
Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
batatów
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki sera mozzarella
240 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
0,2
|
sztuki czerwonej papryki
40 g
|
0,2
|
sztuki zielonej papryki
40 g
|
0,2
|
sztuki żółtej papryki
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Bataty dokładnie myjemy i przecinamy na pół.
Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), wyciągamy, gdy będą miękkie.
Cebulę kroimy w pióra. Paprykę kroimy w paski. Przyprawami posypujemy warzywa, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso przyprawiamy. Umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika (aby zaoszczędzić czas, możemy piec w tym samym czasie zarówno bataty, jak i kurczaka z warzywami, kurczaka należy piec około 20 minut).
Gdy bataty będą upieczone i ostudzone, za pomocą łyżki należy wydrążyć środek. (Miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania purée z batatów)
Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki.
Mięso z warzywami układamy w wydrążonych batatach.
Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy bataty.
Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Smacznego!