Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Faszerowane bataty
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

593 kcal Kalorie
38 g Białko
27 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
181 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
300 g
 batatów
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
sztuki sera mozzarella
240 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
0,2
sztuki czerwonej papryki
40 g
0,2
sztuki zielonej papryki
40 g
0,2
sztuki żółtej papryki
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

593 kcal Kalorie
38 g Białko
27 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
181 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).

2

Bataty dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (płaską stroną do góry). Pieczemy przez 30–35 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy widelcem. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.

3

Siekamy cebulę w cienkie piórka. Paprykę kroimy w cienkie paski (o długości ok. 3 cm).

4

Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz oregano wedle własnego uznania. Warzywa również oprószamy przyprawami (sól, pieprz oraz oregano).

5

Na drugą blachę (również wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy cebulę oraz paprykę i obok układamy kurczaka, całość skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut w tej samej temperaturze do jasnego koloru mięsa w środku (po nacięciu), a także miękkości i zrumienienia warzyw. Blachy można włożyć jednocześnie – bataty na górną półkę, warzywa i mięso na dolną.

6

Upieczone mięso szarpiemy widelcem na drobne kawałki i delikatnie mieszamy razem z warzywami.

7

Bataty po przestudzeniu delikatnie wydrążamy łyżką, zostawiając cienką warstwę miąższu przy skórce. Miąższ możemy zostawić i wymieszać z mięsem oraz warzywami.

8

Do wydrążonych batatów nakładamy farsz (jeśli jest go dużo, nakładamy z górką). Mozzarellę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i posypujemy bataty.

9

Układamy bataty na blaszce i ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut w 180°C (lub 160°C z termoobiegiem), aż mozzarellę się roztopi i lekko zrumieni.

10

Gotowe bataty podajemy od razu na ciepło.

Przepis na pyszne i sycące bataty faszerowane

Aż 38 gramów białka w porcji, sporo warzyw i zbalansowany smak. Właśnie takie są faszerowane bataty od Respo, które stanowią świetny pomysł na sycący i pożywny obiad. To również doskonały pomysł na posiłek dla rodziny oraz do zabrania do pracowniczego lunchboxa. Sprawdź, a na pewno na dłużej zagości w Twoim menu.

Bataty faszerowane kurczakiem na imprezę

Ten posiłek świetnie sprawdzi się również wtedy, jeśli szukasz ciekawej przystawki na imprezę. Bataty faszerowane prezentują się absolutnie obłędnie, a przy tym doskonale smakują. Bo warzywa naprawdę nie muszą być nudne i niesmaczne! Koniecznie przetestuj ten przepis.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.