Fasolka po hiszpańsku z ryżem

Fasolka po hiszpańsku z ryżem

Biała fasola – niepozorna roślina z rodziny strączkowych, w której kryje się prawdziwa moc składników odżywczych. Znajdziesz w niej m.in. mega dawkę żelaza, cynku i folianów, a do tego mnóstwo błonnika, białka, wapnia, magnezu i witaminy B1. Jak ją wykorzystać w kuchni? Fasolka po hiszpańsku z ryżem poleca się na obiad! Biała fasola idealnie komponuje się tu z kwaskowatymi pomidorami i aromatycznymi, wyrazistymi przyprawami. To idealny pomysł na sycący obiad – nie tylko dla wegan.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Fasolka po hiszpańsku z ryżem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

548 kcal Kalorie
21 g Białko
8 g Tłuszcze
103 g Węglowodany
546 mg Sód
21 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
480 g
 białej fasoli konserwowej
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
2
sztuki marchwi
160 g
1
łodyga selera naciowego
45 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

548 kcal Kalorie
21 g Białko
8 g Tłuszcze
103 g Węglowodany
546 mg Sód
21 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

3

Marchew, seler naciowy i paprykę kroimy w kostkę.

4

Dusimy przez ok. 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.

5

Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Gotujemy przez 5-7 minut.

6

Podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?