
Fasola z papryką i pomidorami z kaszą jęczmienną
Masz ochotę na pełen białka obiad w wersji wege? Fasola z papryką i pomidorami z kaszą jęczmienną jest dla Ciebie! Taki obiad to niezwykle pożywna opcja, idealna na chłodne dni — zwłaszcza że biała fasola to prawdziwa bomba składników odżywczych. Poza pełnowartościowym białkiem zawiera ona mnóstwo żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
480 g
|
fasoli białej konserwowej
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki natki piertuszki
20 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Siekamy cebulę i czosnek, kroimy paprykę w kostkę, marchew trzemy na tarce i odcedzamy fasolę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszklą dodajemy paprykę, marchew i dusimy.
Gdy warzywa zmiękną dodajmy odcedzoną fasolę, pomidory z puszki, następnie wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż pomidory się rozpadną.
Do gotowego dania dodajemy przyprawy, zioła i ksylitol.
Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
