Fasola tikka masala
Czy zdarzyło Ci się próbować klasycznego kurczaka tikka masala? A czy wiesz, że równie pyszną wersję tego indyjsko-pakistańskiego dania możesz podać w wersji wegetariańskiej? Przygotowana według naszego przepisu fasola tikka masala pozwoli Ci się o tym przekonać! Klasyczny sos na bazie mleczka kokosowego i przypraw, perfekcyjnie łączy się w niej z pożywną fasolą i ryżem, dając efekt w postaci dania rodem z prawdziwej, indyjskiej restauracji.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
480 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
200 g
|
ryżu basmati
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
250 g
|
kalafiora
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego light
200 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
1
|
łyżeczka curry
12 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Siekamy cebulę, czosnek, imbir i podsmażamy na oleju, przyprawiamy papryką słodką, kurkumą, curry i mieszamy.
Kalafior dzielimy na drobne różyczki i dodajemy na patelnię.
Fasolę odsączamy i również dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy przez 4 minuty.
Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i dolewamy 200 ml wody. Całość dusimy przez 15 minut.
Gotowe danie podajemy z ryżem. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!