Fasola po bretońsku z wędzonym tofu

Potrzebny Ci przepis na wysokobiałkowy obiad w wersji wege? Fasola po bretońsku z wędzonym tofu to jest to! Ale poniższy przepis to nie tylko białko. To także superźródło żelaza i wapnia — a więc składników często niedoborowych w dietach roślinnych.

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Fasola po bretońsku z wędzonym tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

525 kcal Kalorie
30 g Białko
8 g Tłuszcze
90 g Węglowodany
658 mg Sód
23 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania fasoli białej konserwowej
120 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
sztuki marchwi
90 g
1
łodyga selera naciowego
45 g
2
sztuki liści laurowych
2 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
0,7
opakowania tofu wędzonego
120 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

525 kcal Kalorie
30 g Białko
8 g Tłuszcze
90 g Węglowodany
658 mg Sód
23 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki pieczone:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
2. Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 40-50 minut, aż będą miękkie i rumiane.

2

Fasolka po bretońsku:
1. Cebulkę z czosnkiem siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce, a seler naciowy kroimy w kostkę.
2. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę z czosnkiem, tartą marchewką i pokrojonym selerem naciowym.
3. Gdy warzywa się podduszą i zmiękną, dodajemy tofu wędzone, liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę, dusimy chwilę i dodajemy pomidory z puszki oraz odcedzoną fasolę. Całość gotujemy 10-15 minut.
4. Ugotowaną fasolkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wędzoną papryką oraz w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.

3

Gotową fasolkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?