![Fasola po bretońsku z wędzonym tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/14093859/004A5801s.jpg)
Fasola po bretońsku z wędzonym tofu
Potrzebny Ci przepis na wysokobiałkowy obiad w wersji wege? Fasola po bretońsku z wędzonym tofu to jest to! Ale poniższy przepis to nie tylko białko. To także superźródło żelaza i wapnia — a więc składników często niedoborowych w dietach roślinnych.
![Fasola po bretońsku z wędzonym tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/14093922/fasola.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa}.
Ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż będą rumiane.
Cebulkę, czosnek, seler naciowy siekamy, marchew ścieramy na tarce. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej pokrojone warzywa.
Gdy warzywa się podduszą i zmiękną, dodajemy pokrojone tofu wędzone, liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę. Dusimy chwilę i dodajemy pomidory z puszki oraz odcedzoną fasolę. Całość gotujemy 10-15 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
Gotową fasolkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!