Fasola po bretońsku z mięsem i pieczywem
Szukasz pomysłu na fasolkę? Już sama w sobie jest pyszna, ale w połączeniu z odpowiednimi dodatkowi tworzy istną poezję na talerzu. Fasola po bretońsku z mięsem i pieczywem z pewnością oczaruje Cię swoim smakiem oraz zaspokoi Twój głód na długo.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
białej fasoli konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
100 g
|
polędwicy wieprzowej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
6
|
sztuk ogórków kiszonych
300 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka kminku
1 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa). Smażymy pokrojoną w kostkę polędwicę.
Cebulę (połowa) i czosnek kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do podsmażonej polędwicy. Smażymy, aż warzywa zmiękną.
Do warzyw dodajemy odsączoną fasolę, wlewamy pomidory z puszki i gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Jeśli preferujemy rzadszą konsystencję, można dolać wody (ok. 1/2 szkl). Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, papryką wędzoną.
Ogórki kroimy w plasterki, dodajemy drobno posiekaną cebulę (połowa). Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i skrapiamy oliwą (połowa).
Fasolę podajemy z pieczywem i sałatką z ogórków.